Allt fler vill ha en “vit jul”

Hur mycket alkohol är det ok att dricka under julen?

Julen är dels barnens högtid och dels helgen då vuxna dricker mer än någonsin. Det är svårt att få det att gå ihop. Har du tänkt över din egen alkoholkonsumtion och hur den påverkar personerna du firar jul med? Blir det verkligen en trevligare jul för alla?

I det här inlägget har vi tittat lite på den forskning som finns kring alkohol och julledigheten. Och ser vad det finns för alternativ?

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Enligt en undersökning från Sifo har drygt fyra av tio svenskar (en eller flera gånger) varit med om ett julfirande där det har druckits för mycket alkohol. Och så mycket som en tredjedel har känt oro för att någon de firar jul med ska dricka för mycket. Det finns med andra ord all anledning att fundera över ditt val av juldryck.

Julen – en skräckhögtid för många barn

Alkoholnormen är stark i vårt samhälle och som vuxen har det länge varit mer eller mindre förväntat att december ska vara lätt indränkt i alkohol. Julfester, julbord, glögg, snaps, mumma, juldrinkar och extra stark procenthalt på julöl. Och allt detta kulminerar på julaftonen – som vi dessutom kallar barnens högtid.

Inga barn ska tvingas behöva ta vuxenansvar. Eller tvingas utstå vuxna som går över gränser, blir aggressiva eller ledsna på grund av alkohol. Det är hjärtskärande att ta del av barns trasiga julminnen. Författaren och journalisten Hillevi Wahl, berättar själv i en krönika i Aftonbladet.

”Mamma och pappa köpte flaskor för alla pengarna. Det fanns inga kvar att handla julpynt och julklappar till mig. Jag visste ju det. Jag visste att det skulle bli så i år igen. Och ändå hade jag, min dumma naiva lilla idiot skrivit en önskelista i år igen.”

Inte bara de allra yngsta som far illa

En av fem tonåringar i årskurs nio anser att en eller båda föräldrar dricker för mycket alkohol i allmänhet. En av tio har velat hälla ut en förälders alkohol. Detta enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) från december i förra året.

Men hur ser det ut idag? Förväntas vi verkligen att dricka så mycket under julen?

Eller håller alkoholtrenden på att vända?

Enligt samma Sifo-undersökning som nämndes tidigare – gjord på uppdrag av IQ (ett dotterbolag till Systembolaget) så framträder en spännande bild. Där visar det sig att bara en femtedel av de svarande tycker att det är viktigt att alkohol serveras vid julbordet med släkten och vid själva julfirandet.

Jul och nyår – bättre eller sämre med alkohol?

På frågan om jul- och nyårsfirandet skulle bli bättre om de drack mindre svarade nästan sju av tio att det skulle bli lika bra. Tre procent trodde att det skulle bli bättre. När det kommer till sociala sammanhang styrs vi till stor del av normer och andras förväntningar om att passa in i gruppen. Men här håller alltså något på att hända.

Enligt siffror som Sifo har tagit fram på uppdrag av IQ så ser den sociala pressen när det gäller alkohol ut så här:

  • 80 % känner åtminstone ibland en press att dricka på krogen.
  • 62 % känner detsamma på middag hos vänner.
  • 61 % vid högtider som jul och påsk.
  • 56 % på AW med jobbet.
  • 35 % på dejt.
  • 41 % tror att de uppfattas som tråkiga om de inte dricker.
  • 8 % uppfattar andra som tråkiga om de inte dricker.

41 procent tror att de uppfattas som tråkiga om de avstår från alkohol, men i själva verket är alltså siffran så låg som 8 procent.

Alkoholfria alternativ – en trend som bara växer

De alkoholfria alternativen som fanns tidigare var handen på hjärtat inte särskilt spännande, men tack vare hälsotrenden i samhället så har de alkoholfria alternativen ökat lavinartat.

Att vi tränar mer och vill leva ekologiskt och hållbart är ingredienser som gör att vi riktar våra blickar mot just alkoholfritt. Och framför allt är denna trend tydlig hos yngre generationer.

Gott att dricka till julbordet? Här finns ett stort alkoholfritt utbud:

Unga föräldrar väljer bort alkohol

Var tionde förälder som vanligtvis dricker alkohol under julen uppger i en annan Sifo-undersökning att de väljer alkoholfritt efter att de blivit föräldrar. De yngre är också oftare nykterister, 24 procent av föräldrar under 35 år jämfört med 15 procent av föräldrar över 35 år.

4 tips för en “vit jul”

Har du en släkting som dricker för mycket under julen? Eller vill du bara rent allmänt styra julen mot en mer alkoholfri högtid? Här är några saker du kan prova.

  1. Ifrågasätt alkoholkulturen. Om du inte vill att ni dricker snaps eller annan alkohol till julmaten, var då tydlig med detta. Och säg gärna till i god tid.
  2. Var inte rädd för att lyfta frågan. Som du har sett är det antagligen fler än du som har samma tanke, men någon måste vara först med att lyfta frågan.
  3. Föreslå gärna goda alkoholfria alternativ. Den som vanligtvis dricker alkohol kanske inte har full koll på dagens sortiment.
  4. Be alla att respektera om någon inte vill dricka alkohol i samband med julfirandet. Tjata inte och låt människor bestämma själva.