Nämndemansgården samarbetar med behandlingshem i Nepal

I snart 10 år har Nämndemansgården samarbetat med behandlingshemmet Sober Recovery Treatment and Rehabilitation Center i Nepal. Kunskap och erfarenheter delas och Nämndemansgården donerar även drogtester till behandlingshemmet.

– Sober Recovery gör ett fantastiskt arbete, inte minst för utsatta och missbrukande ungdomar i Kathmandu, säger Per Hill, hållbarhetschef på Nämndemansgården.

Hjälper missbrukare och barn som lever på gatan

Sober Recovery Treatment and Rehabilitation Center är en ideell och religionsfri organisation. Sedan starten 2009 har de arbetat med behandling, rehabilitering, stöd och vård för missbrukare, men även med människor som drabbats av HIV och AIDS.

Sedan 2014 har Sober Recovery även arbetat tillsammans med Central Child Welfare Board och erbjuder behandling till gatubarn och ungdomar med missbruksproblem. Behandlingen är utgår från de   och Sober Recovery har tre separata faciliteter i Nepal:

Träffades via munkar i ett kloster

Det var under en vandringsresa i Nepal med sin familj under 2011 som Per Hill kom i kontakt med Sober Recovery.

– Vid ett tillfälle bodde vi på ett kloster vid Boudhanath, Kathmandu. En dag berättade en av munkarna för mig att han skulle gå och hålla en meditation på ett behandlingshem i närheten – och jag frågade om jag fick följa med.

Det blev början på Nämndemansgårdens och Sober Recoverys givande samarbete. Tillsammans med Ferle skickar Nämndemansgården drogtester till Sober Recovery – som ett stöd i deras arbete.

Genom kunskapsutbyte, besök och praktik i varandras verksamheter har de sedan följts åt genom åren. Bland annat var Sober Recoverys Tsering Wangdu i Sverige under 2011 och åkte runt på Nämndemansgårdens olika enheter. Tsering Wangdu är tibetan och hans pappa var en av munkarna som flydde från Tibet med 1959.

Läs mer om våra behandlingshem

Nämndemansgården har ett brett utbud av olika enheter som anhörigcenter, öppenbehandling, behandlingshem för vuxna eller unga samt behandlingshem med spetskompetens inom samsjuklighet.

 

Läs mer om våra behandlingshem här.

Läs mer ”Vad är 12-stegsprogrammet – hur fungerar det?” i vår artikel.