Vad händer i kroppen när man dricker alkohol?

En drink i hotellbaren, lite vin till middagen eller en kall öl på uteserveringen. Alkohol är ofta förknippat med stunder då vi kopplar av och mår bra. Men vad händer egentligen i kroppen? Och vilka risker finns det?

Enkelt sammanfattat kan man säga att alkohol påverkar oss negativt på tre olika sätt.

  1. Alkohol påverkar vårt omdöme. Vi beter oss annorlunda vilket i värsta fall kan leda till våldsamt beteende eller allvarliga olyckor.
  2. Alkohol är beroendeframkallande och många har svårt att hantera sitt drickande. Vilket ofta leder till både personliga och ekonomiska tragedier.
  3. Alkohol har en negativ effekt på kroppens alla vävnader och organ vilket kan leda till en rad olika sjukdomar och fysiska skador. Det är främst dessa vi tänkte gå igenom i den här artikeln.

Vad händer i kroppen?

När du dricker går alkoholen snabbt ut i blodet och transporteras till kroppens alla organ. Om du inte har ätit på ett tag tas alkoholen upp ännu fortare. Om du däremot äter i samband med att du dricker alkohol blir du inte lika berusad.

Det mesta av alkoholen (ungefär 90%) bryts ned av levern, medan resten utsöndras genom lungorna, njurarna och genom svett. Men levern kan bara bryta ner en viss mängd alkohol per timme. Så ju mer du dricker, desto mer ökar koncentrationen av alkohol i blodet. Känslan av berusning infinner sig när du får i dig alkohol fortare än vad levern kan bryta ner den.

När går alkoholen ur kroppen?

Hur lång tid det tar för kroppen att förbränna alkoholen är väldigt individuellt. En genomsnittlig person förbränner cirka 2 cl (40%) sprit i timmen. En stor starköl tar ungefär 3-4 timmar att förbränna för en genomsnittlig person.

Det finns många myter om hur du kan påskynda din alkoholförbränning. Att förbränningen till exempel skulle gå fortare om du dricker kaffe, om du tränar eller badar bastu. Inget av detta stämmer dock. Däremot går förbränningen fortare om du väger mer än genomsnittet, och tar längre tid för dig som väger mindre än genomsnittet.

Vad händer i kroppen när man dricker alkohol?

Levern tar störst skada

Eftersom levern är det organ som förbränner alkohol är det vanligt med leverskador hos personer som dricker för mycket. Alkohol ökar risken för skrumplever och är en vanlig orsak till hepatit, fettlever och för levercancer.

Förutom levercancer finns det även klara samband mellan alkohol och cancer i mun och svalg, bröst (kvinnor), samt tjock- och ändtarmscancer. Ungefär 6,5 procent av alla cancerfall sägs vara alkoholrelaterade.

Hur påverkar alkohol hjärnan?

Alkohol frigör olika ämnen i din hjärna som signalsubstansen dopamin och endorfiner. Hormoner som får dig att må bra och som gör att du känner dig mer avslappnad.

Samtidigt får du även sämre omdöme, minne, tanke- och reaktionsförmåga – redan efter ett relativt litet alkoholintag. Dessutom påverkas dina känslor (du blir lätt aggressiv eller kan börja gråta) och kvaliteten på din sömn sämre.

Vid en mycket kraftig (och långvarig) alkoholkonsumtion riskerar din hjärna att krympa och du kan drabbas av epileptiska anfall, demens eller andra hjärnsjukdomar.  Dessutom blir de naturliga aktiviteter som skapar belöningar i form av dopamin, som att äta och ha sex, mindre viktiga. Det är svårt att konkurrera med alkoholens belöningseffekter.

Så påverkas resten av kroppen av alkohol

Förutom levern och hjärnan påverkas en rad andra organ i kroppen av alkohol. En måttligt alkoholkonsumtion påverkar inte hjärtat – men många personer får högt blodtryck av alkohol vilket i sin tur kan leda till stroke och andra hjärt- och kärlsjukdomar.

Folk som dricker mycket alkohol blir lätt sjuka. Alkohol försämrar immunförsvaret som får svårt att bekämpa bakterier och virus vilket gör dig mer mottaglig för långvariga förkylningar, lunginflammation och tuberkulos.

Många får också dålig mage av alkohol. En hög alkoholkonsumtion ökar nämligen risken för både magkatarr, diarré och sura uppstötningar. En hög alkoholkonsumtion ökar även risken för (eller förvärrar) psoriasis, eksem och andra hudbesvär.

Det här händer när du är bakfull

De flesta vet hur det känns att vakna upp dagen efter en stor fest där alkoholen har flödat. Eftersom alkohol är vattenlösligt så påverkas varenda cell – huvudvärk blandas med ångest och en ömhet i kroppen.

Eftersom urinproduktionen ökar när du dricker så blir kroppen lätt uttorkad vilket är en av orsakerna till bakfyllan. När levern förbränner alkohol bildas restprodukter som acetat och acetaldehyd vilket gör att du blir illamående.

Många undrar om det är bra att träna dagen efter när man är bakfull. Faktum är att det inte är några problem om du är fullt frisk i övrigt. Ofta känns det bättre att svettas och vara ute i friska luften. Däremot kan det vara bra att ta det lite lugnt, eftersom skaderisken ökar när du är bakfull.

 

Vill du veta mer? Här kan du läsa 8 frågor (och svar) om alkoholkonsumtion och riskbruk.

 

Kontakta oss för rådgivning!

Ring 020-20 20 75

info@namndemansgarden.se

På den här sidan tänkte vi berätta lite om!

  • Vad händer i kroppen?
  • När går alkoholen ur kroppen?
  • Levern tar störst skada
  • Hur påverkar alkohol hjärnan?
  • Så påverkas resten av kroppen av alkohol
  • Det här händer när du är bakfull

Läs mer om

Externa länkar

Systembolaget – Om alkoholförbränning

Cancerfonden – Alkohol bakom många cancerfall

Systembolaget – Träna bakfull