Familjehem – Nisse och Kristin

”Att vara delaktig och att ses, höras och vara viktig är det vi sätter först i alla lägen”

Hej.

 

Jag heter Nisse. Jag och min fru Kristin driver tillsammans med vår familj familjehemmet Familjeskyddet.

Vi har plats för tre ungdomar, två rum är anpassade för killar och ett rum är anpassat för en tjej.

Att vara familjehem för Nämndemansgården är otroligt givande, varje dag är den andra olik. Vi har aktiviteter för de som bor hos oss och de är delaktiga i de flesta besluten vi tar. Detta för att vi vill att de skall känna sig som en del av våran familj.

Att vara delaktig och att ses, höras och vara viktig är det vi sätter först i alla lägen.

 

Det är så många som har hamnat i ett system där de inte längre känner att de är individer utan bara ett problem som skall lösas. Men genom att deras åsikter, känslor och deras egenskaper tas till vara på så hjälper vi till att bygga upp dem till vad vi anser vara starka individer.

Vissa har romantiserade bilder av att vara en ”gangster”, andra har dålig självkänsla och blir lätt påverkade genom yttre faktorer så som dåligt umgänge, familjerelaterade problem eller bara en nyfikenhet som de inte kan stilla då svaren inte finns hos människor i sin omgivning.

Oavsett vad som är bakgrunden till att de hamnat just hos oss eller på ett annat familjehem så har vi alltid en stor kunskapsbank hos Nämndemansgårdens familjehemsenhet.

Tryggheten att i ovana situationer kunna ringa de vi har som kontaktpersoner och då kunna bolla problem, lösningar eller bara olika utvecklingar eller förslag man önskar få stöd i är otroligt viktigt och skönt.

Dessutom vet vi att de vi har som kontaktpersoner på Nämndemansgårdens familjehemsenhet har gedigen kunskap.

 

Vi på Familjeskyddet är otroligt tacksamma för möjligheten att få vara familjehem åt Nämndemansgården. Tidigare har vi arbetat med andra aktörer och även om det har varit bra, känner vi att Nämndemansgården är ett val vi kommer stanna med under en lång tid framöver.

 

Med vänlig hälsning.

Nisse och Kristin Moberg, Familjeskyddet

Tillbaka till Personliga berättelser

Vill du bli Familje- och jourhem?

Kontakta våra ansvariga för mer information.

Dygnet runt

Placeringsjour

0200-75 34 02

Familjehemskonsulent

Anna Rydén

0726-44 26 10

Läs om Familje- & jourhem Ungdom

Läs om Familje- & jourhem Vuxen

Behandling Ungdom - Pontus, 17 år

”Jag är evigt tacksam för att de räddat mitt liv”

Jag kom mer eller mindre frivilligt till Idagården. Visst, det fanns ett LVU men det spelade egentligen ingen roll. Mitt liv var kaos och jag orkade inte mer. Jag kände mig lurad av alla, till och med av mina föräldrar. Alla vuxna ljög tyckte jag, men jag såg inte mina egna lögner. Mina polare var mest som jag och fast jag inte såg det då, så inser jag nu att det var drogerna som var i fokus.

 

Eftersom jag lärt mig att vuxna inte är att lita på så litade jag först inte på personalen på behandlingshemmet. Det tog lite tid för mig att börja förstå att alla vuxna inte är lika. Jag insåg också att alla inte håller på med knark. Personalen var tydliga, engagerade och ärliga och jag lärde mig så småningom att förstå att de visste vad de pratade om. De var som en gps som ledde oss mot drogfriheten och ett bättre mående.

 

Min tid på Idagården har hjälpt mig att må bättre och jag har fått en chans att jobba med mig själv och inse att alla inte är onda. I dag tänker jag att alla människor har goda avsikter. Och jag tänker att jag också har det. Jag är ok och jag vill hålla mig drogfri för min egen skull.

 

Jag har lärt mig att rutiner är viktigt för mig och att jag kan be om hjälp. Idagården och de jag lärt känna där, både personal och andra ungdomar, är min andra familj. Det känns kärleksfullt och jag är hoppfull inför framtiden.

Läs om Idagården