Om medberoende
Att vara anhörig till en person med beroendeproblematik är komplext och kan leda till negativa konsekvenser för den anhörige. Det kan kännas svårt, speciellt om personen inte vill ta emot hjälp som en beroendebehandling. Därför är en del av lösningen att du själv ber om hjälp. Investera i dig själv!
Vad är medberoende?
Att vara medberoende är ett psykologiskt tillstånd som kan drabba personer som lever med en närstående med beroendeproblematik. En person som är medberoende tar ett orimligt stort ansvar för sin närståendes beroendeproblematik exempelvis genom att sätta den beroendes behov framför sina egna samt försöka kontrollera den beroende.
Hamnar lätt i destruktivt förhållande
Ofta hamnar den som är medberoende i relationer med människor som behöver hjälp. Därför är det inte ovanligt att den som är medberoende hamnar i destruktiva förhållanden och i ohälsosamma relationer till människor med en destruktiv livsstil. Detta kan i sin tur kan leda till att den medberoende blir isolerad och tappar kontakten med sitt övriga sociala liv.
Medberoende är ett tillstånd som sitter djupt och kan ofta kopplas till den egna bakgrunden. Det är ofta förknippat med skuld och skam. Det är vanligt att man vuxit upp nära någon med ett beroende eller med psykisk ohälsa. Många blir medberoende redan som små men det går att utveckla även senare i livet.
10 vanliga symtom på medberoende
Medberoende visar sig genom flera olika symtom. Testa dig själv och se hur många av de vanligaste symtomen som stämmer in på dig, eller på någon du känner.
- Du vill gärna kontrollera någons missbruk och du upplever tomhetskänslor när du inte har någon att sköta om.
- Du har en negativ självbild och låg självkänsla.
- Du sätter ofta andras intressen före dina egna.
- Du ser sällan (eller aldrig) till egna behov.
- Du anpassar dig ständigt efter andras humör och vilja.
- Du engagerar dig lite väl mycket i andra och deras problem.
- Du är väldigt trogen och empatisk.
- Du har svårt att säga nej och sätta gränser.
- Du dras till destruktiva personer och har svårt att ta dig ur destruktiva relationer.
- Du har svårt med intimitet och att prata om känslor och behov.
Bli fri från ett medberoende
Det går att ta sig ur ett medberoende, men det krävs en del arbete och hjälp. Ofta medför medberoendet flera inarbetade beteendemönster. Ett bra första steg för att få hjälp att bryta medberoende kan vara att en anhörigkonsultation. En anhörigkonsultation är ett konsultativt samtal på 45 min där den anhöriga ges rådgivning och vägledning i ett mer akut skeende. Utifrån anhörigkonsultationen kan bedömning göras om det finns ett merbehov av anhörigkurs eller enskilda anhörigsamtal.
Under en anhörigkurs kan dina behov utforskas i en trygg miljö. Genom att träffa andra som befinner sig i liknande situationer går det ofta att komma fram till en del insikter om sitt beteende. Det är också befriande att inse att man är långt ifrån ensam om den här typen av problem.